Μπορεί το μαυρισμένο νύχι σας να οφείλετε στους μύκητες;

Μπορεί το μαυρισμένο νύχι σας να οφείλετε στους μύκητες;

 

Έχετε παρατηρήσει πρόσφατα κάτι ασυνήθιστο στην εμφάνιση των νυχιών των ποδιών σας;

Βλέπετε ένα σκούρο σημάδι επάνω στο νύχι σας και ανησυχείτε;

 

Λοιπόν ναι, οι μύκητες των ποδιών μπορεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες που μπορεί κάνουν τα νύχια σας να μαυρίσουν.

Υπάρχουν όμως και άλλα αξιοσημείωτα αίτια που θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στα νύχια σας.

Για παράδειγμα, ένας τραυματισμός, καρκίνος και ακόμη η κακή υγιεινή στα πόδια σας μπορεί να είναι αιτίες που κάνουν τα νύχια των ποδιών σας να μαυρίζουν.

Σε γενικές γραμμές, ένα μαύρο νύχι στα πόδια δεν αποτελεί ένα άμεσο ή σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Σίγουρα όμως έχει δυσάρεστη εμφάνιση και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα αν θέλετε να φορέσετε ανοιχτά υποδήματα.

Εάν ο μύκητας ή οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη είναι αυτή που οδήγησε στον αποχρωματισμό και το μαύρισμα του νυχιού σας τότε είναι σημαντικό να διαγνώσετε την επιπλοκή εγκαίρως.

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτός ο τύπος αποχρωματισμού μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ατόμου, είναι σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εάν οι συμβατικές μέθοδοι θεραπείας των μυκήτων των ποδιών αποτύχουν τότε ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Με την καλή φροντίδα των νυχιών σας, θα μπορέσετε αργά αλλά σταθερά να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις του μύκητα στα πόδια σας αλλά και να αποτρέψετε τυχόν μελλοντικές λοιμώξεις.

Για πολλούς οι μύκητες στα νύχια φαίνονται ένα πολύ απλό πρόβλημα που δεν θέλει κάποια ιδιαίτερη θεραπεία και θα φύγει από μόνο του.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Αν αφήσετε το μύκητα χωρίς θεραπεία το πιο πιθανό είναι να καταστρέψει ως και τη ρίζα του νυχιού.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μην φυτρώσει ποτέ ξανά το νύχι σας ή αν θα υπάρχει νύχι να είναι παραμορφωμένο.

Η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τους μύκητες των ποδιών χρειάζεται συστηματική προσέγγιση και σωστή υγιεινή.

Η σωστή υγιεινή στην περιοχή των ποδιών είναι πολύ σημαντική και αν ζείτε με κάποιον που έχει μύκητες στα πόδια ή αν έχετε ξαναμολυνθεί στο παρελθόν.

 

Πώς μπορούν οι μύκητες των ποδιών να οδηγήσουν στο μαύρισμα του νυχιού σας;

Μια μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό τόσο των νυχιών των ποδιών όσο και των χεριών.

Ο μύκητας των ποδιών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μαύρων σημαδιών επάνω στην επιφάνεια του νυχιού σας. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο και γρήγορα εξελίξιμο αν ο μύκητας των νυχιών έχει εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα του νυχιού σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μυκητιασική λοίμωξη συχνά συνοδεύεται και από διάφορα άλλα συμπτώματα.

Τέτοια συμπτώματα των μυκήτων των νυχιών μπορεί να είναι η κίτρινη απόχρωση που θα πάρει το νύχι σας και οι ρωγμές που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια τους.

Αν λοιπόν οι μύκητες των νυχιών φταίνε για το μαύρισμα του νυχιού σας τότε αυτό είναι το τέλικο στάδιο. Το μαύρισμα του νυχιού στους μύκητες σημαίνει ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα του νυχιού σας.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και να χάσετε το νύχι σας.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνετε άμεσα η διάγνωση των μυκήτων των νυχιών ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν να είναι αργά.

 

Άλλες αξιοσημείωτες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στο μαύρισμα του νυχιού σας:

  • Οι τραυματισμοί είναι ακόμα μια από τις κύριες αιτίες που μπορεί να κάνουν το νύχι σας να μαυρίσει. Ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει στο αποχρωματισμό των νυχιών αν χτυπήσετε το δάχτυλο που ποδιού σας σε μια σκληρή επιφάνεια. Τότε δημιουργείτε ένα εσωτερικό αιμάτωμα και οι θρόμβοι αίματος σκουραίνουν κάτω από την επιφάνεια του νυχιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει συχνά σε αποχρωματισμούς που θα εξαφανιστούν μόνοι τους.
  • Ο καρκίνος είναι μια σπάνια αιτία και μπορεί να προκαλέσει τον μαύρο αποχρωματισμό του νυχιού σας σαν αποτέλεσμα της επιπλοκής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αποχρωματισμός που προκαλείται από τον καρκίνο μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες στο σώμα. Εάν παρατηρήσετε ότι το μαυρισμένο νύχι σας μένει σε αυτή την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβουλευτείτε άμεσα ένα γιατρό.
  • Η κακή υγιεινή – άλλη σημαντική αιτία του μαυρίσματος των νυχιών είναι να μην τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχετε καθαρίσει επαρκώς τα πόδια σας αφού έχετε περπατήσει σε κάποιο περιβάλλον το οποίο είναι βρόμικο και μολυσμένο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε τα πόδια σας προσεκτικά κάθε μέρα για να διατηρήσετε την υγεία των ποδιών και των νυχιών σας ανεπηρέαστη.

 

Τι πρέπει να κάνετε αν οι μύκητες των ποδιών έχουν προκαλέσει το μαύρισμα κάποιου νυχιού σας;

Οι περισσότεροι γιατροί σε μια τέτοια προχωρημένη περίπτωση αρχικά θα συστήσουν να πάρετε από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα και έπειτα θα χρειαστεί να αφαιρέσετε το κατεστραμμένο πλέον νύχι.

Το νύχι αφαιρείται και μένει στο δάχτυλο μόνο η μήτρα του. Στο διάστημα μέχρι το νύχι σας να μεγαλώσει ξανά πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην μολυνθεί ξανά αλλά και να μην το χτυπήσετε κάπου.

Επίσης πρέπει να εξασφαλίσετε ότι καθαρίζετε τα πόδια σας προσεκτικά κάθε μέρα, ειδικά αν είναι θερινή περίοδος και φοράτε ανοιχτά παπούτσια.

Πολύ σημαντικό θα είναι επίσης να απολυμάνετε με ένα αντιμυκητιακό σπρέι όλα τα υποδήματα που φορούσατε ενώ είχατε το μύκητα.

Το ίδιο σπρέι καλό είναι να τοποθετείτε στα πόδια σας πρωί και βράδυ ακόμα και αφού αποχωρήσει εντελώς οποιοδήποτε σημάδι της προηγούμενης μόλυνσης.

 

Πηγή: https://alltoenail.com/is-my-black-toenail-caused-by-the-fungus/